< Zoek opnieuw < Terug


Dit is de 42.598.825e zoekopdracht sinds 1 oktober 2005.

Email info over deze persoon
Omschrijving Gegevens
ID
9321
Naam (Geslacht)
Hendrik Willem Adriaan van Oordt (M)
Roepnaam
Grafmonument
Gehuwd met / partner
Hendrik Willem Adriaan van Oordt was gehuwd met Johanna Hermina Verweij
Geboren
14-03-1888 Rotterdam
Overleden
10-11-1974 Brussel, België
Begraven / gecremeerd
Begraven op 14-11-1974 Rotterdam-Zuid, crematorium Monuta Memoriam
Leeftijd bij overlijden
86 jaar, 7 maanden en 27 dagen oud
Afbeelding
Vader overledene
Moeder overledene
Beroep
Fabrikant/ handelaar in suiker(tabletten en zakjes) in Rotterdam
Opmerkingen
Begraven op afdeling I.



Van Oordt bezocht het Instituut Esmeyer te Rotterdam en was vervolgens enige tijd als volontair te Keulen, Hamburg en Londen werkzaam. In zijn vrije tijd deed hij veel aan zelfstudie.

Na dit buitenlands verblijf kwam hij in 1912 in dienst bij de Firma W. van Oordt & Co., waar hij in Dec. 1914 tot procuratiehouder werd benoemd en in 1916 als firmant werd opgenomen.

De grondlegger van het bedrijf is Hendrik van Oordt, geb. op 4 Juni 1710 te Middelburg, suikerraffinadeur, zeehandelaar en reeder te Rotterdam. Deze kocht in 1758 te Rotterdam verschillende fabriekspanden aan de Hoogstraat, de Groenendaal en de Hertekade, waarin hij zijn suikerraffinaderij vestigde. Ook kocht hij een pand aan het Bolwerk, hetwelk tot woonhuis werd ingericht. Dit pand werd het familiehuis van de Rotterdamse Van Oordts, want steeds ging het van vader op zoon over. Het heeft nu een andere bestemming gekregen.

30 Oct. 1884 werd de oorspronkelijke vennootschap ontbonden en op l Juni 1885 opnieuw opgericht door Willem Hendrik van Oordt. Het bedrijf breidde zich geleidelijk uit. Tot grote bloei is het echter eerst gebracht door de firmant.
De handel in suiker werd aanmerkelijk uitgebreid en de import van en handel in specerijen werden ter hand genomen, alsmede de import van speciale soorten ruwsuiker voor de suikerverwerkende industrie. Het bedrijf is geheel gemechaniseerd en heeft ook de beschikking over een eigen drukkerij.
Bijzondere zorg wordt besteed aan het in den handel brengen van verpakte suikertabletten, welke bijna alle café's, restaurants en hotels in ons land van deze firma betrekken. De bekende verpakking van deze suikertabletten dateert van 1927.

Voorts is van Oordt een der drie administrateurs van de Stichting Groene Balsem van Oordt. Deze Stichting heeft ten doel aan een ieder die dat nodig heeft — zonder enige vergoeding — de Groenen Balsem, een middel tegen kneuzingen en rheumatiek, te verstrekken.
Deze traditie is in het einde van de 18e eeuw ontstaan. Een lid van de familie van Oordt had aan een monnik een dienst bewezen en als bewijs van zijn erkentelijkheid daarvoor verstrekte hij aan dat familielid het recept voor den balsem. Het telen der kruiden en de samenstelling van den balsem geschiedt steeds onder toezicht der 3 administrateurs, leden van de Vereeniging der Familie van Oordt, welke vereeniging in 1885 werd opgericht en waarvan besprokene secretaris is.

Van Oordt had in 1913 een werkzaam aandeel in de algemene commissie van voorbereiding voor de Onafhankelijkheidsfeesten, waaruit is voortgekomen zijn functie van secretaris van de commissie,belast met het laten verspelen van de Gouden Onafhankelijkheidsbeker, om welken wisselbeker ieder jaar wordt gespeeld door een elftal van den Kon. Ned. Voetbal Bond en een elftal van de Rotterdamsche Voetbal Bond. Van Oordt bereisde voor zaken en genoegen vrijwel geheel Europa en N.- en Z.-Amerika. Op zijn reizen bezoekt hij gaarne musea, daar hij een groot liefhebber is van kunst, van kunst, in het bijzonder van schilderijen en antiquiteiten.
Begraafplaats/Crematorium
Rotterdam-Zuid, crematorium Monuta Memoriam

Deze gegegens zijn voor het laatst gewijzigd door onze vrijwilliger John Kappers.

Er zijn geen afbeeldingen gevonden in de beeldbank die betrekking hebben op deze persoon.