Home     Torens van Baarn
Torens van Baarn

Torens van Baarn


Wil Hordijk

Torens van Baarn
Wil Hordijk

Baarn heeft een aantal bijzondere torentjes en andere opvallende uitsteeksels. Iets waar de meeste mensen letterlijk en figuurlijk zelden bij stilstaan', zegt Wil Hordijk. De Baarnse presenteerde haar boek over dat fenomeen afgelopen week.

Zij heeft voor haar boek in totaal 47 huizen en kerken bezocht, en ook met de bewoners of beheerder gesproken. 'Elk huis heeft ook zijn eigen verhaal en het waren vaak ook kleurrijke bewoners', vertelt Hordijk, die bij haar werk en bezoeken hulp kreeg van plaatsgenote en kunsthistorica Sandra van Berkum.

De aansluiting op de spoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort in 1874 zorgt ervoor dat Baarn zich in sneltreinvaart ontwikkelt tot een mondain villadorp. Een kleurrijk gezelschap van voorname en vermogende lieden uit de stad strijkt er iedere zomer neer, op zoek naar schone lucht en landelijkheid. Grote villa's worden er gebouwd, de een nog fraaier vormgegeven dan de ander. Torens en torenachtige elementen geven de nieuwe optrekjes een schilderachtig aanzicht. In de late negentiende eeuw vormen ze een architectonische modegril, er wordt zelfs gesproken over 'torendolheid'. Van de vele torens en torentjes die tussen 1870 en 1920 op villa's verrijzen, zijn er nog twintig over. Deze kunnen in dit boek van heel dichtbij bewonderd worden. Verwante elementen als dakruiters en lantaarns komen ook in beeld, net als de kerktorens en watertorens van Baarn. Bijzondere aandacht is er voor de belvédères van paleis Soestdijk en Drakenstein. Het boek is verkrijgbaar via alle boekhandels, internetboekhandels en via de website van de uitgeverij: www.stokerkade.nl.

175 pagina's, kleur
Gebruikt exemplaar, prima staat


€ 14.50

Artikelcode: TB-4007

Torens van Baarn