< Zoek opnieuw < Terug


Dit is de 25.724.997e zoekopdracht sinds 1 oktober 2005.

Omschrijving Gegevens

Schildersbedrijf Van Vulpen
ID
541
Datum toegevoegd
25-01-2015
Soort foto
Foto
Foto
Adres
Smutslaan 7 Baarn
Omschrijving
Deze foto is genomen op de kruising Laanstraat / Nieuwstraat. Die plek is vaak gefotografeerd en er zijn talloze ansichten te vinden waarop dit punt is afgebeeld. Van deze foto is volgens mij nooit een ansichtkaart gemaakt, maar wat mij betreft mag er meteen een van gemaakt worden. Zo’n mooi plaatje!

Buiten het feit dat het een mooie foto is, hebben we het geluk dat er ook nog veel informatie op te lezen is. Waarschijnlijk is het op de foto op de site niet goed te zien maar op de gevel van het pand is het straatnaambordje ‘Laanstraat’ en het huisnummer ‘103’ te lezen. Dat is dus het pand waar nu ‘Paul! Mediterrane Smaken’ te vinden is. Op de ramen van de winkel is reclame voor Boldoot’s Eau de cologne en voor medicinale bronwateren te zien. Toen was het 'De goedkoope winkel' van Johan Christiaan Voskuijl (1888-1961). Voskuijl zou later op de Brink warenhuis 1001 beginnen, wat nog weer later Hema werd. Zoon Freek volgde hem daar op als bedrijfsleider. Het gebouw achter 'De goedkoope winkel' op deze foto is de achterzijde van ‘Hotel de la Promenade’. In de ruimte tussen de beide panden is later de winkel van boekhandel Van de Ven gekomen.

Niet alleen de gebouwen zijn interessant, maar ook de personen en het straatbeeld voor de gebouwen. Het leuke meisje dat op de vensterbank zit en haar vriendin tegenover haar geven door hun kleding een mooi tijdsbeeld weer. Dan de twee mannen in werktenue met de grote wagen met houten wielen en de emmers die aan de wagen bungelen. Prachtig toch? Ook op de wagen is gelukkig weer informatie te lezen: ‘Van Vulpens Baarnsche Glazenwasscherij, Smutslaan 7’. Een blik in de oude adresboeken van Baarn geeft meer informatie. Het betreft Firma W. en A. van Vulpen, schildersbedrijf en glazenwasserij, opgericht in 1901. Eigenaars zijn de broers Willem en Adriaan van Vulpen, zoons van Willen van Vulpen en Neeltje Plaat. Deze broers staan zeer waarschijnlijk afgebeeld op deze foto. Beide broers zijn in Baarn geboren, respectievelijk in 1894 en 1908. Vader Willem van Vulpen (1871-1955) zal de oprichter van het bedrijf zijn. Willem jr. werd geboren in Hilversum. Vader Willem sr. was wever en de broers van Willem jr. werden wever, zijn zusters werden spinster. De textielindustrie in Hilversum beleefde hoogtijdagen in die tijd, maar Willem werd dus schilder en vestigde zich in Baarn. Het moet een bedrijf met flink wat werknemers geweest zijn, getuige de groepsfoto met schilders van Fa. Van Vulpen. Vrijwel al zijn kinderen kwamen in het bedrijf, maar ook buiten de familie werd personeel aangetrokken.
Datering
Onbekend
Bron
Eigen collectie
Fotograaf
Onbekend
Gevraagd
Van deze familie Van Vulpen zijn vast en zeker nog afstammelingen in Baarn te vinden. Ik hoop dat ik wat meer informatie mag ontvangen over deze familie en het schilders- en glazenwassersbedrijf. Wie weet bijvoorbeeld tot wanneer het bedrijf heeft bestaan? Zijn er nog meer foto’s van het bedrijf en haar werknemers?
Reacties