< Zoek opnieuw < Terug


Dit is de 42.692.940e zoekopdracht sinds 1 oktober 2005.

Omschrijving Gegevens

Bakker Gerrit Jan Nijenhuis
ID
527
Datum toegevoegd
28-12-2014
Soort foto
Foto
Foto
Adres
Oosterstraat 6 (later omgenummerd naar nummer 30) Baarn
Omschrijving
Op deze foto ziet u Berendina Johanna Lenderink, echtgenote van bakker Gerrit Jan Nijenhuis in de winkel van de bakkerij in de Oosterstraat hoek Balistraat.
Toen in 1934 de mogelijkheid werd geboden om de bakkerij van C.J. van den Broek in Baarn over te nemen, trok Gerrit de stoute schoenen aan en verhuisde samen met Dien naar Baarn. Ze namen hun intrek in het pand Oosterstraat 6, hoek Balistraat. Omstreeks de jaren 50 werd dit pand omgenummerd naar Oosterstraat 30. Het pand bestond uit een woonhuis, winkel en een bakkerij met schuur. De oven bestond uit twee delen. In het onderste gedeelte werden takkenbossen verbrand waardoor het bovenste deel heet werd zodat daar het brood in gebakken kon worden. Gerrit nam het bakken en de bezorging voor zijn rekening en Dien stond in de winkel waardoor ze een goed contact kreeg met de buurt. De bezorging strekte zich toen over heel Baarn uit.
In mei 1968 moest Gerrit wegens gezondheidsklachten stoppen met werken. Er werd een regeling getroffen met bakker Wegerif uit de Hoofdstraat. Wegerif bakte het brood dat nodig was voor de klanten van Nijenhuis en Dien verkocht dit in hun winkel, maar ging ook de wijk in. In januari 1970 werd de winkel definitief gesloten. Gerrit overleed op 14 juni 1972 op 64-jarige leeftijd. Dien werkte nog een aantal jaren in de broodhoek van slagerij Matthijssen. Zij overleed op 7 maart 1999 op 87-jarige leeftijd. Beiden werden begraven op de Nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan.
Datering
1935
Bron
Mevr. K. Roskamp, Baarn
Fotograaf
Onbekend
Gevraagd
Meer informatie en beeldmateriaal van deze bakkerij.
Reacties