Dit is de 32.007.279e zoekopdracht sinds 1 oktober 2005.Dit is foto nummer 1554 geplaatst op 5-7-2009 in de catagorie portretfoto.

Gerrit Koening

Klik hier voor een vergroting van deze foto
Klik hier om een mooie fotoafdruk te bestellen

Dit is Gerrit Koening. Mevr. M.M. Broerze uit Soest vertelt over hem: "Gerrit Koening was in de tweede wereldoorlog onderduiker bij ons. Hij werd vermoord door de duitsers. Hij was toen in Drenthe bij zijn ouders. Kon niet terug omdat de Ijsselbrug gesloten werd. Ging daar bij de ondergrondse. De Engelse radio meldde, dat daar wapens gedropt zouden worden. Dat ging met zinnetjes als: "tante Truus schenkt thee". Ze gingen daar met 20 man van de ondergrondse naar toe. Een NSBster (Nederlandse) heeft hen verraden. Ze zijn allen gedood met een nekschot. Behalve onze onderduiker Gerrit Koening die had terug gevochten. Hij was deerlijk beschadigd. De volgende dag was Drente bevrijd. Hij stond in zijn kist voor het raam van de boerderij van zijn ouders. Ik heb zijn overlijdensbericht nog. Hij is slechts 27 jaar geworden. Ook heb ik een brief van hem die we zes weken na de bevrijding ontvingen. Het postverkeer moest eerst op gang komen. De schok was groot. Hij kwam uit een zeer christelijk boerengezin daar in Hoogeveen. Bij ons was het vooral in de oorlog wild west en hij vraagt in zijn brief danook of hij bij terugkomst weer als kostganger bij ons in huis mocht komen.

Gerrit was ook in Baarn bij de ondergrondse. Bekende namen die er ook in zaten waren Wim Geitenbeek (zoon van Cornelis Geijtenbeek en Dina Maria Radstok). Cor Scheerder. Een zekere Kees, die bij de politie geweest was en Ernst van Kempen is ook nog meegeweest. Er waren er meer maar die namen weet ik niet meer. Ernst was een geval apart. Voor Ernst is een gedenkbeeld gemaakt. Dat staat bij het station. Hij was nog erg jong en vond het zo "mieters" om met die ruige mannen mee op overval te gaan. Ze overvielen o.a. zwart handelaren. Die vroegen woekerprijzen en de ondergrondse pakte dat af. De opbrengst ging naar Amsterdam naar de februari stakers. Ernst mocht ook mee na veel vijven en zessen. Wim Geitenbeek moest bij zijn moeder komen. Ernst verklooide de overval. Hij moest op de boer en zijn gezin passen toen de mannen op zoek waren naar buit in dat huis. De boer meldde dat hij moest plassen en Ernst liet hem gaan. Ze hebben hard moeten lopen om hun leven te redden. Ernst heeft daarna heftig geprotesteerd toen de Duitsers de wijnkelker van zijn moeder leeghaalden. Hij liep scheldend achter de Duitsers aan. Die namen hem gevangen. Hij bleek tekeningen bij zich te hebben van geallieerde wapens. Ze hebben hem gemarteld om los te krijgen hoe hij daar aan kwam. En toen heeft hij zijn mond gehouden. Dat was wel degelijk een heldendaad. Anders waren alle mannen van de ondergrondse opgepakt. Achteraf bleek ook nog dat ze hem levend begraven hebben."

Datering van de afbeelding: ca 1943
Bron: Mevr. M.M. Broerze, Soest
Fotograaf: Onbekend
Gevraagd: Alles wat u maar kunt vertellen over deze familie.
Meer beeldmateriaal die betrekking heeft op deze familie.
Meer beeldmateriaal van Eemlanders (wie dan ook).

Klik hier om informatie over deze foto te mailen


De afgebeelde personen op de foto zijn:


1. Gerrit Koening