Dit is de 36.122.872e zoekopdracht sinds 1 oktober 2005.Dit is foto nummer 3180 geplaatst op 6-1-2013 in de catagorie portretfoto.

Liesel Akkerman, Mien Vogel en Johanna Wilhelmina Akkerman

Klik hier voor een vergroting van deze foto
Klik hier om een mooie fotoafdruk te bestellen

Dit zijn de zusjes Liesel Akkerman(links), Johanna Wilhelmina Akkerman (rechts) en in het midden Mien Vogel. Wie Mien Vogel precies is, weten we nog niet. Kunt u helpen?

Wicher Akkerman is geboren na 1873, zoon van Jan Akkerman en Elisabeth Ladru. Wicher is overleden. Beroep: hulpprediker., Wicher trouwde, ten hoogste 46 jaar oud, op 05-08-1919 in Weidenau, Duitsland met Lydia Hundhausen. Lydia is overleden. Beroep: verpleegster.
Kinderen van Wicher en Lydia:
1 Liesel Akkerman.
2 Paul Akkerman.
3 Johanna Wilhelmina (Hannie) Akkerman, geboren op 09-05-1923 in Mamassa, Celebes. Hannie is overleden in 1995, 71 of 72 jaar oud. Notitie bij Hannie: Even in het kort iets over mijn moeder. Ze werd geboren op 19 mei 1923 in Mamassa, een dorpje in het midden van Celebes (Nederlands-Indiƫ), tegenwoordig Sulawesi. Haar vader, Wicher Akkerman, was hulpprediker daar en haar moeder, Lydia Hundhausen, was verpleegster. Een ideale combinatie omdat de hulppredikers verantwoordelijk waren voor de kerk, het onderwijs in hun ressort en ook voor de verpleging en de distributie van medicijn etc. Hulppredikers wisselden om de paar jaar van standplaats, niet ideaal voor opgroeiende kinderen die dan steeds van school moesten wisselen en vaak waren op de kleinere eilanden of in de binnenlanden niet eens scholen. Mijn oma heeft de kinderen ook vaak zelf les gegeven, er waren gewoon geen scholen! In 1935 gingen ze met verlof en hebben in Oldenzaal gewoond. In april 1936 gingen mijn opa en oma weer terug naar Ned. Ind. En de kinderen gingen naar Zutphen. Dat beviel echter niet. Een jaar later gingen de 3 kinderen naar de Borneostraat 13 in Baarn waar Oom Willem Dijksma en Tante Mina (Wilhelmina Akkerman, een oudere zus van mijn opa, woonden. In 1939 verhuisden mijn tante (Liesel Akkerman) en mijn moeder naar de familie Kemkers, die eerst in de Tromplaan 22 woonden en op 18 december 1940 verhuisden naar de v. Wassenaerlaan 6. Mijn oom, Paul Akkerman ging naar Bussum waar hij bij een neef van mijn opa, Luit Kwantes, in huis kwam. Toen in maart 1942 Java door de Japanners was veroverd werd een maand later mijn opa geinterneerd. Ze woonden toen in Poerwokerto op Java waar hij predikant was. Toen kwam er ook geen geld meer uit Ned. Ind. En moesten mijn tante en moeder werk zoeken. De familie Kemkers had het niet zo breed. Ze heeft ook nog een tijdje bij een boekwinkel in Baarn gewerkt. Weet U welke dat toen was? Is dat te achterhalen? Zijn er foto's van deze winkel? Mijn oma werd in december 1942 geinterneerd en zij heeft de oorlog goed overleefd. In de verschillende kampen heeft ze altijd hard gewerkt als verpleegster. Mijn opa stierf 4 weken na de bevijding aan hongeroedeem, dysenterie, chronische entritis, etc. De zware ontberingen in 3 1/2 jaar kampen waren te zwaar geweest. Mijn moeder is naar Enschede gefietst, zoals ik al gemailed had en heeft daar bij oom Anton (Oudere broer van mijn opa) Akkerman en zijn vrouw Geertje Akkerman gewoond. Mijn oom, Paul Akkerman, was daar in de oorlog ook in huis. In 1946 is mijn oma terug gekomen uit Indiƫ en heeft eerst bij Anton en Geertje gewoond.
Bron: Pieter Smit
Hannie:
(1) begon een relatie met Albertus Dirk (Bert) Kleisen.
Notitie bij de relatie van Hannie en Bert: Op 22 augustus 1943 verloofde Bert Kleisen zich met Hannie Akkerman. Hannie woonde op dat moment op Torenlaan 64 in Baarn. Ze woonde in bij de familie Bosch. Dhr. E.J. Bosch was oprichter en directeur van Bosch en Keuning, de bekende uitgeverij die toen aan de Bremstraat in Baarn gevestigd was. Tot een huwelijk is het niet gekomen. Ruim een jaar later werd Bert gefusilleerd door de Duitsers. Bert is geboren op 31-12-1922 in Baarn, zoon van Gerrit Kleisen en Maria van Ruler. Bert is overleden op 28-10-1944 in 's-Gravenhage, 21 jaar oud. Hij is begraven op 09-04-1947 in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. Notitie bij Bert: In de periode 1943-1944 hield Bert zich vooral bezig met de hulp aan geallieerde piloten. Hiervoor werd in Lage Vuursche een speciale schuilplaats ingericht, het Duikje. Later hield hij zich bezig met de opbouw van RVV-groepen in Leiden en den Haag. Er werden veel overvallen gepleegd op distibutiekantoren om aan bonnen en geld te komen voor de illegaliteit. Door verraad werd Bert (schuilnaam Rudi) op 13-10-1944 te Den Haag gearresteerd. Op 28-10-1944 werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Beroep: klerk gem. Secretarie, lid verzet.

Datering van de afbeelding: 1939
Bron: Dhr. P. Smit
Fotograaf: Onbekend
Gevraagd: Meer oude foto's van Eemlanders

Op deze foto staan één of meerdere niet-geïdentificeerde personen.
Herkent u iemand? Laat het ons weten!
Klik hier om informatie over deze foto te mailen


De afgebeelde personen op de foto zijn:


1. Liesel Akkerman
2. Mien Vogel
3. Johanna Wilhelmina Akkerman is geboren op 09-05-1923 .